Op vakantie naar de Belgische Kust – Let op bij de haven ingang Blankenberge

Toen wij de haven van Blankenberge naderden zag het er vreselijk rommelig uit. De baggerwerken waren nog niet klaar. In de monding lag een redelijk groot baggerschip en een klein zuigertje met lichten rood en groen. Op de schepen wordt marifoonkanaal 10 genoemd maar daar hebben wij geen contact mee gehad. Wij zijn maar aan de groene kant gepasseerd en dat bleek goed te zijn. Ik verwacht dat de baggerwerken binnenkort wel klaar zijn en het dan ook dieper is dan de 1,8 meter die wij aantroffen 1 uur na laag water.

 

Verder zijn ze bezig met de west pier (stuurboordzijde, groen) De bovenkant van de pier is in zijn geheel verwijderd er staan vanaf halverwege de pier nog wat van de betonnen palen. Onder de oude pier lag nog een stenen dam om het zand nog enigszins tegen te houden. Deze stenen dam zag en zie je alleen maar met laag water. Deze stenen dam zijn ze aan het verlengen richting zee in de hoop het verzanden van de haven te stoppen. De Belgische Rijkswaterstaat heeft blijkbaar niet veel boeien in het magazijn want er ligt niets omheen.

Komend vanuit het noorden zal het weinig problemen geven. Immers je vaart als goed schipper met de stroom mee en dan kom je aan rond laagwater en is de pier verlenging goed zichtbaar. Komend vanuit het zuiden is het een ander verhaal dan kan het wel een hoog water zijn en zie je niets van de stenen pier. Ik zou dan de kardinale ton ronden (let op voor de kleine meetboei) en dan de haven invaren volgens de lichten lijn.
Op dit moment was de verlening een meter of 30, maar er lagen nog zoveel stenen op het strand dat het best iets meer kan worden.
Op de foto staat de kraan die bezig is met het leggen van stenen dit doen ze met laag water verder staat er nog een roestige buis op welke vroeger aan het eind van de pier stond.

Veel vakantie plezier
Brigitte en Richard